Durf jij?

Leiderschap

“Je kunt niemand aansturen die hoger ingeschaald is dan jij.” Zo. Die zat. Want dat was precies wat ik deed.

Daar moest ik even een nachtje over slapen.

En weet je wat bleek? Ik had er helemaal geen moeite mee! Die andere was een super toffe expert op zijn vakgebied. En hij verdiende zijn salaris dubbel en dwars.

Het feit dat ik zijn leidinggevende was, vond ik irrelevant. Temeer ik er altijd al alles aan doe verantwoordelijkheid bij degenen te beleggen die er verstand van hebben en de impact ervaren. Ik kon dus ook niet claimen dat ik vanwege al die verantwoordelijkheden meer moest verdienen.

Mijn rol is het de ruimte te bieden om verantwoordelijkheid op te pakken. Te faciliteren, te sparren en te coachen. En af en toe rugdekking te geven.

Toch kom ik dit vaker tegen. Ook bijvoorbeeld als functies nieuw worden ingeschaald.

Kennelijk bestaat er een soort evenwichtsorgaan van organisaties dat ervoor zorgt dat de omringende salarisschalen dan ook worden aangepast.

Zo krijg je een prachtig sneeuwbaleffect van ontevreden en onbetaalbare werknemers.

Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het niet erg dat ik als leidinggevende goed verdien. Op dat vakgebied ben ik namelijk gewoon die toffe expert die haar salaris dubbel en dwars verdient.

Ik pleit wel voor een andere kijk. Voor dienend leiderschap, voor ruimte en gelijkwaardigheid en de durf het oude salarisgebonden hiërarchiedenken los te laten.

Durf jij?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan