Niet af?

Bijsturen, Keuzes maken, Leiderschap, Plannen

“Ik ben niet helemaal klaar geworden, maar jij mag hem afmaken.” Met die woorden drukt zoonlief een prachtige kleurplaat in mijn handen. Van de 50 bloemetjes heeft hij er precies 5 ingekleurd. Van de blaadjes geeneen. Inderdaad niet helemaal af..

“Geen zin meer?” veronderstel ik.
“Wel, maar ik moest iets anders doen.” In dit geval was iets anders: spelen met andere kinderen. “Ik heb er wel heel lang aan gewerkt.”

Ik bewonder de vijf bloemetjes nog eens en moet toegeven: Ze zijn echt super netjes ingekleurd, anders dan ik van hem gewend ben.

Ik herken dit wel. Vol enthousiasme ergens aan beginnen en het dan niet helemaal afkrijgen.

Zolang ik iets voor mezelf doe, vind ik dat tot daaraan toe, maar als anderen daar last van hebben, wordt het een ander verhaal. Bijvoorbeeld op mijn werk.

Toch geloof ik niet in keihard doorzetten als je energie gewoon weg is. Ook al vinden velen dat onprofessioneel.. Maar wat dan wel?

Mijn zoon geeft al een voorbeeld: kijken of iemand anders er wel zin in heeft. Als je geluk hebt vind je zo iemand. Wel opletten dat de andere ook gewoon “nee” kan zeggen, hé? Ik had zelf trouwens geen zin om 45 bloemetjes in te kleuren.

En dan kun je je natuurlijk nog afvragen waarom je niet verder komt met waar je aan begonnen was. Mijn zoon had simpelweg andere prioriteiten: spelen met vriendjes.

Dat gebeurt ook vaak op het werk. Iets anders is urgent, of belangrijk, of allebei. En voor je het weet ben je daarmee bezig en ligt je andere werk stil.

Of je komt erachter dat je lat wat hoog lag. Zo netjes blijven doorkleuren is echt niets voor mijn zoon. En het is ook niet nodig voor een mooie plaat.

Dat zie ik ook vaak op het werk. We gaan voor perfect, voor volledig in plaats van voor goed genoeg. Dat kost veel tijd en levert niet noodzakelijk het gewenste resultaat op.

Het lijkt me iig goed om ook op je werk te mogen bespreken dat je iets niet af dreigt te maken. Om wat voor redenen dan ook. Dat is alleen maar menselijk. En, wie weet, heeft iemand nog een gouden tip voor je. Of een kleurplaat om weer even helemaal zen te worden. Hij hoeft niet helemaal af, hoor.

Wat doe jij als je iets niet af dreigt te krijgen? En waar komt dat over het algemeen door?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan