Daar gaat mijn rol als manager..

Leiderschap, Team

“Dus je hebt je taken als manager aan je team gedelegeerd?” Eeeh – nee. Bijna goed, maar je zit er op twee punten naast.

1. Van delegeren kan geen sprake zijn. Dat zou namelijk betekenen dat ik nog steeds eindverantwoordelijk ben. Het ging er juist om de verantwoordelijkheid in het team te laten landen. Echt eigenaarschap incl. mandaat en middelen.

2. Ik heb helemaal niets gedaan (behalve aan mijn team gevraagd of zij het oké vinden als ik me op deze manier overbodig maak, alle nodige rollen in concept beschreven en verder ruimte en vertrouwen gegeven). Het team heeft de benoeming zelf geregeld.

“Dus jij vindt dat teams zelforganiserend moeten zijn?”

Eerlijk? Ik zou het gaaf vinden als dat kon 😊maar ik geloof niet in one size fits all. En ook niet in één methode. Ik geloof er wel in dat elke collega bewegingsruimte verdient om zich vol in te brengen. En dus dat veel leidinggevenden er goed aan zouden doen om daar de nodige context voor te scheppen – samen met hun team.

Daar kun je klein mee starten. Kijk wat past, wat je aandurft. Experimenteer, leer.

En als je graag wilt weten hoe wij dat hebben gedaan en waar we allemaal tegenaan liepen en nog steeds lopen, geef dan een seintje.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan